Direct naar content

Loopbaan en scholing

Ontdek wat je mogelijkheden zijn om je financieel te ondersteunen als je wil omscholen naar een kansrijke sector. Werk je bijvoorbeeld al jaren in de horeca maar zou je nu graag beginnen in de zorg? Of wil je switchen van fotograaf naar ict of techniek?

Loop jij met één van de volgende uitdagingen rond?

 • Het werk dat je nu doet past niet meer goed bij je
 • Je huidige baan bestaat over een paar jaar niet meer
 • Je op zoek bent naar werk of je bent toe aan een nieuwe uitdaging
 • Je bent student zonder een leerbaan waardoor je niet kunt afstuderen
 • Je bent zelfstandig ondernemer en je zoekt een baan in loondienst

Bij Midden-Utrecht Werkt kijken we naar jouw situatie en wijzen wij je op de gratis hulp die je nodig hebt in je zoektocht naar werk. Dit kan bijvoorbeeld door samen te kijken naar een loopbaancoach of omscholingsmogelijkheden Elke situatie is anders en dus kijken we naar maatwerkoplossingen die bij jou passen.

Bij bijvoorbeeld het Leerwerkloket Midden-Utrecht of Toekomstpro(o)f kun je terecht voor gratis scholings- en loopbaanadvies. Samen met een adviseur zoek je naar antwoorden op jouw vragen.

Kijk ook eens op de website van De Vakbeweging Hier word je goed begeleid van werk naar werk, bijvoorbeeld door loopbaanadvies. Als je een leerbaan zoekt kun je terecht op Leerbanenmarkt.

Wil jij je (om)scholen en weet je nu al welke opleiding daarbij past? Stuur dan een mail naar team@middenutrechtwerktdoor.nl met je opleidingsaanvraag en je CV. Wij nemen contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Gratis cursussen en trainingen

Er zijn allerlei manieren om zelf op zoek te gaan naar een gratis cursus of training om te volgen.

 • Op de website van de Sociaal Economische Raad staat een handig overzicht met gratis trainingen en cursussen.
 • In het onderwijs zijn veel vacatures. Informatie over zij-instromen vind je op Utrecht Leert.
 • Met zo’n 2100 vacatures in Midden-Nederland is de vraag naar it’ers groot. Bij ICCU helpen ze je op weg en weten ze alles van subsidies voor omscholing.
 • Welke baan zou je willen in de techniek? En welke studie hoort daarbij? Kijk hier eens: tekkieworden.nl.
 • Overweeg je een opleiding in de zorg? De mogelijkheden in onze regio zijn verzameld in de Ik Zorg Shop in Zeist.
 • Er is een supportlijn voor zzp’ers die vastlopen en een overstap willen maken naar de techniek. Dit is een initiatief van het regionale loket Servicepunt Techniek.

De Beroepentuin Utrecht

In Utrecht is er sinds een aantal jaar de Beroepentuin. De Beroepentuin is een innovatief leer-werkconcept voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als werkzoekende word je in tien weken klaargestoomd voor een baan in een sector waar werkgevers staan te springen om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. Voor werkgevers betekent de Beroepentuin meer kans op goed geschoold personeel. De Beroepentuin is landelijk erkend als leerbedrijf door SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

NL Leert Door: gratis scholing

Via de subsidieregeling NL Leert Door is het mogelijk kosteloos scholing te gaan volgen. Een ideale manier om jouw kennis of skills uit te breiden en te updaten. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Zoek het Leerwerkloket bij jou in de buurt.

MBO-praktijkverklaring

Utrecht Talent Alliantie biedt praktijkleren met een MBO-praktijkverklaring aan. Deze scholing is voor werkenden die geen diploma of certificaat hebben en voor wie het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat (nog) niet haalbaar is.

Hoe werkt het?
Praktijkleren met een praktijkverklaring bestaat uit kortdurende scholing voor eenvoudige werkzaamheden die jij volledig op de werkvloer kan aanleren. Je wordt opgeleid door de werkgever of één van de eigen medewerkers.

Scholingsvouchers

Honderden mensen in de regio Midden-Utrecht zijn via uitzendbureaus aan de slag gegaan bij de GGD als bron- en contactonderzoeker en bij de prik- en testlocaties. Verwacht wordt dat de GGD gaat afschalen waardoor contracten niet langer verlengd kunnen worden. Het mobiliteitsteam Midden-Utrecht Werkt Door zorgt samen met uitzendbureaus, Doorzaam en het WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht dat met scholingsvouchers zoveel mogelijk mensen weer een andere baan krijgen.

Hulp nodig bij
loopbaan of scholing?

Midden-Utrecht Werkt Door staat klaar om jou te helpen bij je loopbaan of scholing. Wil je graag ondersteuning of heb je een vraag? Neem dan contact op met ons team.

Hoe we Wilma konden helpen

Wilma vond een baan én de juiste opleiding

Wilma IJtsma (64) werkte 35 jaar bij een reisbureau in De Bilt. Door corona raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de ww. Hoe hard ze ook solliciteerde, een baan vond ze niet. Toen ze contact kreeg met Midden-Utrecht Werkt Door ging het beter. ‘Coach Gaby zag mij als mens, had oprechte belangstelling. Toen ging het snel.’

‘De persoonlijke aandacht heeft me verder gebracht’

lees hier het hele verhaal