Proces praktijkleren met een praktijkverklaring
De praktijkverklaring
Voor sommige werkenden is het (nog) niet haalbaar om een mbo-diploma of mbo-certificaat te halen. Maar zonder startkwalificatie zijn werknemers kwetsbaar op de arbeidsmarkt.
De praktijkverklaring biedt mogelijkheden voor deze groep om in de praktijk geleerde werkzaamheden inzichtelijk te maken. Doordat de praktijkverklaring in mbo-taal is opgesteld, wordt deze herkend door zowel bedrijven, brancheorganisaties en mbo-opleiders en biedt deze meerwaarde op de arbeidsmarkt.
Een aantal kenmerken van de praktijkverklaring zijn;
- De praktijkverklaring is onderdeel van praktijkleren;
- De praktijkverklaring toetst aanwezige en te ontwikkelen vaardigheden, waarbij gestart wordt met wat de klant al kan;
- De praktijkverklaring wordt vormgegeven en beoordeeld door de werkgever;
- De praktijkverklaring geeft geen vrijstelling als hierna een volledige opleiding richting diplomering wordt gevolgd.
Grofweg is een traject ingedeeld in vijf fases, van de voorbereiding op een traject tot de uiteindelijke viering en het vervolg. Deze stappen staan hieronder uitgeschreven om een beeld te krijgen bij de concrete invulling van een leertraject.
Voortraject
In het voortraject wordt de koppeling gemaakt tussen de medewerker en het leerbedrijf. Deze fase kost tijd, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Een voordeel is dat als deze stap gemaakt is, dit bij een eventuele volgende kandidaat een stuk sneller gaat. Eén van de belangrijkste stappen in deze fase is het in kaart brengen van de leermogelijkheden binnen het betreffende bedrijf. Dit gebeurt in samenwerking met het SBB. Check altijd op stagemarkt (zet filter op leerbedrijven) voordat je op bezoek gaat bij het bedrijf voor het actuele overzicht. Zie je een bedrijf er niet tussen staan dan is het bedrijf nog niet erkend als leerbedrijf en zal het eerst een erkenning aan moeten vragen. Je kunt hiervoor het bedrijf verwijzen naar deze link om de registratie op te starten. Daarnaast het verzoek om Titia Wentholt, regiocoördinator SBB in Midden-Utrecht per mail te informeren over deze aanvraag zodat SBB op de hoogte is van de aanleiding van de aanvraag.
Als de erkenning geregeld is, komt de koppeling met de mbo structuur. Simpel gezegd, de koppeling tussen werk en school wordt gemaakt. Hiervoor worden de werkzaamheden op de werkvloer gekoppeld aan het begeleidingsdocument. Dit document beschrijft concreet gedrag en zorgt dat er geen onduidelijkheid is over de te beoordelen vaardigheden. Hierin kan het MBO ondersteunen bij de volgende stap; de aanmelding.
Aanmelding
Wanneer een bedrijf aan de slag gaat met de praktijkverklaring gaan we de medewerker aanmelden. Het onderwijs is in deze stap in de lead. Via Renny Starkenburg wordt de link met het onderwijs gemaakt. De medewerker ontvangt een aanmeldlink waarmee die aangemeld kan worden voor het traject. Vervolgens wordt er een praktijkovereenkomst opgemaakt door het onderwijs die door het bedrijf en de deelnemer ondertekent moeten worden. De kandidaat is dan officieel aangemeld. Er wordt door het onderwijs een begeleidingsdocument op maat aangemaakt waarmee de praktijkopleider de deelnemer kan beoordelen. In deze stap maak je ook afspraken over de rol van het onderwijs in het vervolg van het traject.
Leren op maat
Het leertraject gaat beginnen! De medewerker werkt gewoon zoals normaal ook op de werkvloer en wordt hierin ondersteund door de praktijkopleider op de werkvloer. Het begeleidingsdocument geeft de te beoordelen vaardigheden weer, en dit wordt periodiek besproken met de medewerker. Wellicht past deze terugkoppeling al goed binnen de bestaande contactmomenten met de medewerker. De school volgt het leerproces en kan ondersteuning bieden aan de praktijkopleider. De beoordeling van de gedragsvoorbeelden in het begeleidingsdocument gebeurd dus door het bedrijf.
Voor het leertraject kan de werkgever met terugwerkende kracht na afloop subsidie aanvragen. Dit kan oplopen tot maximaal €2700,- per kandidaat. De subsidie is geopend in een aantal tijdvakken en meer informatie is te vinden op deze website.
Naast het erkennen van leerbedrijven biedt SBB ook ondersteuning aan de praktijkopleiders binnen erkende leerbedrijven. SBB heeft verschillende ondersteunende tools, (kosteloze) workshops, webinars en e-learnings. Voor het aanbod van de workshops zie de website van het SBB.
Viering
Het allermooiste moment. De succeservaring! Bij de deelnemer zorgt dit voor een boost in het zelfvertrouwen. Belangrijk is om deze stap mooi aan te kleden en een goed feestje van te maken. Gemiddeld genomen ben je vanaf het moment van aanmelden tot certificeren ongeveer zes maanden onderweg. Het is het moment waarop je gezamenlijk de erkenning en waardering uitspreekt voor het werk wat iemand heeft geleverd.
Vervolg
Belangrijk is om na afloop van het leertraject bezig te zijn met een vervolg. Door de succeservaring zal de motivatie om verder te leren ook groeien. Mogelijkheden daarvoor liggen in het volgen van een gehele opleiding, maar ook vakspecifieke opleidingstrajecten zijn een optie. Daarnaast kan een deelnemer ook werken aan vaardigheden zoals assertiviteit, communicatievaardigheden of beheersing van de Nederlandse taal.