Praktijkleren met een praktijkverklaring
Voor wie?
Voor sommige mensen is het behalen van een geheel mbo-diploma (nog) een stap te ver. Tegelijkertijd leveren zij een hele waardevolle bijdrage voor een bedrijf en de arbeidsmarkt. Voor deze mensen is praktijkverklaring, wat een gedeelte van een mbo-opleiding vertegenwoordigd, een uitkomst. Meestal gaat het om mensen zonder startkwalificatie (= havo, vwo of vanaf mbo-2) en is geschikt voor zowel werkenden als werkzoekenden.
Wat is het?
Een mogelijkheid om een gedeelte van een mbo-opleiding te behalen. Een instrument voor een positieve leerervaring en erkenning voor het werk wat gedaan wordt. Het is kortdurende scholing voor de wat eenvoudigere werkzaamheden, volledig aan te leren op de werkvloer. Er komen dan ook geen lesboeken aan te pas. De werkgever toetst aan de hand van een begeleidingsdocument die het onderwijs aanlevert.
Wat levert het op?
De mogelijkheden tot scholing geeft de medewerkers een beloning voor het werk wat er geleverd wordt. Deze erkenning en waardering zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen van de deelnemer stijgt en dat deze medewerkers beter inzetbaar zijn. Een medewerker die gelukkig is en gewaardeerd wordt zal zich onder andere minder snel ziek melden en een hogere betrokkenheid richting collega’s tonen.
Ontwikkelpad
Binnen verschillende branches zijn of dreigen er tekorten. Binnen deze branches wordt er gewerkt aan een zogenaamd ontwikkelpad. Een route binnen de branche die de medewerkers op kan leiden naar verschillende rollen. Zo is er een voorbeeld in de kinderopvang ontwikkeld wat mensen op kan leiden van groepshulp tot specialistisch pedagogisch medewerker. Ook in de techniek en de groen-sector wordt gewerkt aan specifieke ontwikkelpaden om mensen door middel van kwalificaties naar een specifieke functie te begeleiden.
De doelgroep
Praktijkleren is voor iedereen. Iedereen zonder schoolse ervaring, zonder startkwalificatie of voor diegene die een succes nodig heeft om weer op gang te komen. In Midden-Utrecht hebben we de focus liggen op jongeren. Het is voor jongeren heel belangrijk om een goede stap te maken van school naar werk (bv vanuit de pro/vso) en om goed te landen op hun werkplek. Maar voor alle leeftijden kunnen we dit aanbieden, om de arbeidsmarktpositie te versterken.
Beoordeling?
Door de werkgever, een praktijkopleider op de werkvloer beoordeelt op de medewerkers de gewenste vaardigheden beheerst. Vaak past dit al binnen het standaard werk. De eisen zijn beschreven in het begeleidingsdocument.
De aanjager praktijkleren
Voor de gehele regio Midden-Utrecht is een aanjager praktijkleren aangesteld. Deze ondersteunt de verschillende partijen bij de uitvoering. Voor al je vragen, opmerkingen, ondersteuning met betrekking tot praktijkleren kan je bij hem terecht. Hij is bereikbaar via jurjen.dikker@utrecht.nl of telefonisch via 06-23026719.
Globaal proces tot start leertraject:
Meest gestelde vragen
-
Hoe zit het met de financiering van het traject?
Hoe zit het met de financiering van het traject?
De financiering van de trajectkosten á €900,- richting het onderwijs kunnen, wanneer er geen andere voorliggende voorzieningen zijn, vergoed worden vanuit het Regionaal Mobiliteits Team (RMT) van de regio Midden Utrecht. Neem hiervoor contact op met Renny Starkenburg via renny@middenutrechtwerktdoor.nl.
-
Hoe zit het met de begeleiding tijdens het traject
Hoe zit het met de begeleiding tijdens het traject
De begeleiding wordt op de werkvloer geboden door de praktijkopleider van het bedrijf. Net zoals bij andere bemiddelingen is er een zekere vorm van aandacht en sturing. In die zin is er geen sprake van extra begeleiding ten opzichte van een ‘’normale’’ match. Wel is het zaak dat de praktijkopleider goed zicht heeft op de werkzaamheden van de deelnemer. Anders kan die ook de deelnemer niet beoordelen. De werkgever kan met terugwerkende kracht een subsidie aanvragen voor het aantal begeleidingsweken, met een maximum van €2700,-. Zie: Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg
-
Hoeveel tijd ben ik als werkgever kwijt?
Hoeveel tijd ben ik als werkgever kwijt?
Als werkgever ben je wat extra tijd kwijt voor de aanmelding; er moet dan een praktijkovereenkomst getekend worden door het bedrijf, de deelnemer en het onderwijs. Vervolgens doe je vooral wat je daarvoor ook al deed, en zorgt ervoor dat je goed zicht hebt op de deelnemer. Je bent wat extra tijd kwijt met een voortgangsgesprek (en dit kan prima passen in de gesprekken die je toch al voert met de medewerker) waarin je het begeleidingsdocument als naslagwerk hebt. Daarnaast zal je als organisatie tijd moeten stoppen in de viering, het succesmoment!
-
Wat is het begeleidingsdocument?
Wat is het begeleidingsdocument?
Het begeleidingsdocument maakt een einde aan alle vaagheid. Het brengt de mbo-kwalificatiestructuur terug naar concreet gedrag. We hebben het niet meer over werkprocessen of kerntaken maar over concrete gedragsbeschrijvingen. Bijvoorbeeld of de deelnemer actief luistert naar zijn of haar leidinggevende, of die goed oplet bij het voordoen van handelingen of specifiek in de logistiek of die de vrachtdocumenten controleert op aanwezigheid en inhoud. Er is voor elke opleiding een begeleidingsdocument beschikbaar.
-
Hoe lang duurt het traject?
Hoe lang duurt het traject?
Over het algemeen duurt het traject ongeveer zes maanden. Omdat het een instrument is voor een positieve leerervaring wil je ook niet dat het succes te lang uitgesteld wordt. Het onderwijs geeft een mbo-verklaring af waar verschillende behaalde werkprocessen in kunnen staan.
-
Waarom zou ik hier mee aan de slag gaan?
Waarom zou ik hier mee aan de slag gaan?
Omdat het in eerste instantie een enorm mooie ervaring is voor deze doelgroep. Daarnaast geeft het extra waarde aan de trajecten die je met een werkgever opstart. De medewerker zal zich meer gewaardeerd voelen en dus ook meer binding hebben met het bedrijf, wat weer kan zorgen voor minder uitval, hogere productiviteit etc. De bemiddelingen die we doen worden steeds intensiever, en het belang van scholing als instrument voor duurzame inzetbaarheid wordt groter.
-
Wat is de relatie met andere onderwijstrajecten?
Wat is de relatie met andere onderwijstrajecten?
De praktijkverklaring is een toevoeging op bestaande onderwijstrajecten. Geen vervanging van. Het is een directe link met het mbo, maar geen mbo opleiding. Daarvoor moet je ook onderwijstijd volgen en vakken zoals rekenen, Nederlands en burgerschap. Een praktijkverklaring is wel een mooie opstap naar deze onderwijstrajecten. In elke branche zijn er ook vakspecifieke opleidingstrajecten, denk in de horeca aan HACCP, BAS en KAS, in de schoonmaak aan het SVS, in de groen bosmaaier en veilig werken langs de weg of in de logistiek en bouw met VCA en heftruck-reachtruck. Deze trajecten vormen samen met de praktijkverklaring een mooie leerlijn voor de medewerker. Het één vervangt het ander niet, maar het versterkt elkaar.
-
Wat is de rol van het SBB?
Wat is de rol van het SBB?
Het SBB is een belangrijke speler in het proces. SBB bekijkt of een bedrijf ook in staat is om de vorm van scholing die wij vragen uit te voeren. Ze vormen de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. De inschatting of een bedrijf voldoet aan de eisen wordt beloond met een erkenning, waarmee het bedrijf zich een leerbedrijf kan noemen. Erkend leerbedrijf. SBB bekijkt ook voor welke opleidingen die erkenning geldig is. Binnen de regio zijn diverse SBB adviseurs die hier dagelijks mee bezig zijn. Pas wanneer een bedrijf erkend leerbedrijf is, dan kunnen we starten met praktijkleren. Een overzicht van toegekende erkenningen vind je op www.stagemarkt.nl. Kijk voordat je bij een bedrijf op bezoek gaat dus even op stagemarkt zodat je weet welke scholingsmogelijkheden er zijn. Is er geen erkenning te vinden? Neem dan even contact op met de regio coördinator van het SBB; Titia Wentholt via t.wentholt@s-bb.nl.
-
Wat is de rol van het onderwijs?
Wat is de rol van het onderwijs?
Het onderwijs is leverancier van het product. Ze dragen zorg voor de aanmelding en de administratie daaromheen, maar zijn niet leidend in de toetsing. De onderwijsinstelling maakt het begeleidingsdocument op maat op en volgen het leerproces. In samenwerking met de praktijkopleider kunnen ze een bedrijfsbezoek inplannen. Het bedrijf is uiteindelijk degene die de beoordeling afgeeft. Het onderwijs geeft de praktijkverklaring af en bekijkt of er een vervolgtraject binnen het mbo mogelijk is. De vertegenwoordiger van het onderwijs in onze regio is Renny Starkenburg, zij kan je helemaal verder helpen met het opstarten en de aanmelding voor een traject.