Direct naar content

Grote opkomst bij banenmarkt voor anderstaligen in Breukelen

Bijna vijfhonderd bezoekers kwamen dinsdag 24 oktober bijeen met tientallen enthousiaste werkgevers, uitzendbureaus en vrijwilligers. Daarmee was de banenmarkt voor anderstaligen in Hotel Van der Valk in Breukelen een groot succes.

“Veel mensen zijn in eerste instantie een beetje timide”, zegt Jordi van Tommy Tomato die een prominente plek bij de ingang heeft. “Maar na een leuk gesprek komen ze helemaal los.” Tommy Tomato is één van de vele werkgevers op de banenmarkt die anderstaligen een kans op werk biedt. Het bedrijf levert gezonde, educatieve voedselboxen aan basisscholen en dat begint steeds beter te lopen. “Daarom zoeken we versterking op de afdeling die de voedselboxen prepareert”, legt Jordi uit. “De kandidaten die hier lopen kunnen een mooie aanvulling zijn op ons diverse team. We werken bijvoorbeeld met veel mensen uit Eritrea en onze bezorgers zijn allemaal 65-plus. Dat geeft vaak een heel grappige dynamiek op teamborrels.”

Netwerken

Uit een verdere ronde langs de stands blijkt het gevarieerde aanbod voor de bezoekers. Een relatief kleine partij als Tommy Tomato staat vlak bij grotere partijen als Dirk van den Broek en McDonalds. Ook bij de stand van het Leerwerkloket is het erg druk, net als bij RefugeeWork en Tempo Team. Eigenlijk heeft niemand het rustig, blijkt ook helemaal aan de andere kant van de zaal waar het dringen is rond een bordje met ‘CV Dokters’ erop. Hier helpen vrijwilligers die heel dicht bij de doelgroep staan met tips voor cv’s, maar bijvoorbeeld ook door hun eigen kennis en ervaring in te zetten.

“Heel waardevol”, onderstreept Tessa Riewald van de Regionale Sociale Dienst deze manier van netwerken. “Ik begeleid tientallen mensen en was hier vandaag met zes van hen. In eerste instantie leek er geen match te zijn, wat natuurlijk kan. Maar doordat hier zo enthousiast met iedereen wordt meegedacht is het toch nog gelukt. Zo is een aantal van de mensen die ik begeleid gekoppeld aan andere bezoekers met dezelfde nationaliteit. Omdat ze in hetzelfde proces zitten maar in een ander stadium, kunnen ze kennis uitwisselen en elkaar verder helpen. Heel fijn.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onbekend talent

Het evenement, dat om tien uur ’s ochtends begon en om twee uur ’s middags klaar is, trekt de gehele duur veel bezoekers. Rond de lunch is het iets rustiger, waardoor onder andere Henriette Bijl, manager bij RefugeeWork, even op adem kan komen. “We hadden het net zó druk”, zegt ze met een enthousiaste glimlach. “We hebben echt veel contactgegevens opgeschreven en gaan na de banenmarkt een bulkmail sturen. Dit is nu al echt een heel groot succes.”

Naar mate de eindtijd van het evenement dichterbij komt wordt het steeds iets rustiger. Het enthousiasme over het verloop van de dag is af te lezen aan de gezichten van de deelnemende partijen en de organisatie. Deze dag maakte één ding heel duidelijk: er loopt ontzettend veel onbekend talent rond, dat heel graag aan de slag wil.

De banenmarkt in cijfers:

  • Bijna 500 bezoekers, uiteenlopend van statushouders tot partners van expats.
  • McDonalds heeft 16 sollicitaties ingepland.
  • Supermarkt Dirk heeft 15 sollicitaties ingepland.
  • Van der Valk, locatiehouder én deelnemer, heeft ter plekke twee sollicitaties gevoerd.
  • Het Leerwerkloket heeft ruim 40 mensen gesproken. Daarnaast gaan ze met Van der Valk verder praten over het project taal op de werkvloer.