Direct naar content

Hoe Angelique uit Lopik weer aan het werk kwam

Angelique (39) uit het Utrechtse Lopik wist het zeker: ze wilde de beveiliging in. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe kun je een opleiding volgen als je er geen middelen voor hebt? Angelique kreeg het niet geregeld. Gelukkig kreeg ze via Midden-Utrecht Werkt Door de juiste informatie en support. Nu is ze dichterbij haar droombaan dan ooit.

Jaren geleden werkte Angelique in de bouw. “Ik legde er datanetwerken aan. Eerst ging het goed, maar al snel ging ik met tegenzin naar mijn werk en nam ik steeds vaker een vrije dag. Totdat ik me ook ziek ging melden omdat het gewoon niet lukte om naar mijn werk te gaan. De bouw paste niet meer bij mij, dat werd me wel duidelijk, ik vond er geen uitdaging in en wist dat ik op zoek moest naar ander werk. Ik solliciteerde op een vacature voor steward bij FC Utrecht. En ik kreeg de baan! Ik zorgde als handhaver bij evenementen dat alles zo veilig en rustig mogelijk kon verlopen. Dat werk was zo leuk dat ik er graag verder in wilde en de opleiding Event Security Officer (ESO) wilde gaan volgen.”

Maar door corona kwam Angelique thuis te zitten. “Ik hoefde niet meer te komen want er was geen werk meer voor mij. En helaas werd mijn jaarcontract niet verlengd. Daar zat ik dan. Ik had een mooi begin gevonden, mijn werkgever had mijn opleiding willen betalen, maar daar kwam door corona niets meer van terecht. Zelf een opleiding regelen was helaas geen optie. Ik had geen drieduizend euro op de bank, wat een opleiding minimaal kost, en kon me niet veroorloven om te gaan studeren. Ik heb alle tijd nodig om te werken zodat ik genoeg inkomen heb.”

Doorzetten

Angelique benaderde het opleidingsinstituut SF-S in Amstelveen om te kijken wat er mogelijk was binnen het budget dat ze wél had. Zij adviseerden haar om met Midden-Utrecht Werkt Door te praten. Zo kwam ze in contact met trajectadviseur Ilona Warnaer van Midden-Utrecht Werkt Door. “Het bleek mogelijk te zijn om hulp te krijgen bij het vinden van een opleiding. Het is echt niet zo dat je hier zomaar een gratis opleiding krijgt, wat veel mensen denken. Je moet alles zelf regelen, een motivatie schrijven en je cv opsturen en bewijzen dat je zelf de middelen niet hebt. Toen ik dat hele proces had doorlopen, kon ik eindelijk aan de opleiding tot beveiliger beginnen. Echt geweldig!”

Ilona en Angelique spreken elkaar nu maandelijks om Angeliques voortgang in de gaten te houden. “Na elk examen hebben we ook contact over hoe het is gegaan. De afgelopen vijf jaar ben ik zo vaak teleurgesteld en heb ik tegenslagen gehad dat ik op een gegeven moment dacht dat ik er misschien gewoon mee moest stoppen. Maar nu ga ik eindelijk mijn opleiding afronden dankzij mijn opleider en Midden-Utrecht Werkt Door. Zij zijn allebei een enorme drijfveer voor mij geweest en steunen mij in alles.”

De laatste loodjes

Het enige wat Angelique nog moet doen is haar stage afronden en een aantal vakken volgen. “Ik loop nu stage op Schiphol en dat vind ik fantastisch. Elke dag is anders. Je leert zoveel, want op Schiphol gebeurt natuurlijk heel veel. Je bent met verschillende mensen bezig en je hoort allerlei verhalen. Als beveiliger maak je zoveel mee op een dag. Dat vind ik eigenlijk het leukste aan dit vak, dat iedere dag anders is en er altijd wat gebeurt. Ik kan hier nog heel lang mee verder.”