Direct naar content

Hoe Steffen uit Utrecht zonder relevante opleiding toch aangenomen werd

Steffen (29) werkte als commercieel medewerker. Toen zijn contract niet werd verlengd, besloot hij te gaan doen wat hij al veel eerder had moeten doen: uitzoeken welk werk echt bij hem past. “Ik wist dat ik geen vergelijkbaar werk meer wilde doen, maar ik wist ook niet wat ik dan wél wilde. Daarom ben ik hulp gaan zoeken.”

Steffen begon met een loopbaantraject van vijf maanden. Tijdens zo’n traject gaat een kandidaat met verschillende opdrachten aan de slag. Wat zijn je drijfveren? Wat kun je goed? Wat zijn je competenties?  Steffen: “Je krijgt door loopbaancoaching ook duidelijker in kaart wat jouw sterke punten zijn en waarom die passen bij een bepaalde functie. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik anderen graag help. Een kwaliteit die ik als vanzelfsprekend ervaarde. In dit loopbaantraject ontdekte ik dat ik graag in de HR (Human Resources) wilde werken.” Dit is een afdeling binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het werven, aannemen, onboarden, trainen en ontslaan van werknemers en het beheren van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zoektocht

Door de coaching ontdekte Steffen ook dat hij graag de verbindende rol wil spelen binnen een organisatie. “Wat ik wél leuk vond aan mijn vorige baan als commercieel medewerker was het dienstverlenende aspect: de relatie onderhouden met de klant.” Via Midden-Utrecht Werkt Door kreeg Steffen hulp om te kijken of een relevante studie of tijdelijk werk een optie kon zijn. Ook keek hij samen met zijn coach hoe zijn cv verbeterd kon worden zodat hij meer kans maakte op een vacature in de HR, ondanks dat hij geen HR-studie had gevolgd. “Het was heel fijn om met mijn loopbaancoach hierover te schakelen,” blikt Steffen terug. Verder ging hij netwerkgesprekken voeren met hr-professionals. “Daar kreeg ik de tip om me in te schrijven bij uitzendbureau Compagnon. Zij zijn gespecialiseerd in HR-professionals.”

Een nieuwe functie

Binnen een week werd Steffen gebeld voor een telefonisch intake en een mogelijke vacature. “Ondanks dat ik geen HR-opleiding had, vonden ze mij een interessante kandidaat. Binnen een week kon ik op gesprek komen en binnen drie weken kreeg ik de baan.” Inmiddels werkt Steffen als People & Culture Support Specialist. “Dat geeft me een heel goed gevoel. Toen ik in deze situatie terechtkwam, hoopte ik er op korte termijn achter te komen wat ik wel leuk vond en wat bij mij past. Alleen moet je voor zo’n traject echt de tijd nemen.” In zijn nieuwe functie houdt Steffen zich bezig met verschillende vragen uit die binnenkomen over verlofregelingen of salarisbetalingen van medewerkers. “Ik heb veel relevante ervaring voor de functie. Het enige wat ontbrak was een HR-opleiding. Daarom is dit een hele mooie kans en uitdaging voor mij. Maar zonder de begeleiding was dit niet gelukt. Ik raad het iedereen aan om de tijd te nemen en een loopbaancoach in te schakelen als je niet weet wat voor werk bij je past.”