Direct naar content

Van kok naar de ICT: Annemieke uit Utrecht maakt de overstap

Kort geleden werkte Annemieke (58) nog als kok, maar ze maakte zich zorgen of ze dit in de toekomst wel vol kon houden, omdat het een fysiek zwaar vak is. Via Midden-Utrecht Werkt Door kreeg ze begeleiding waardoor ze de opleiding vond die het beste bij haar past. “Coach Ilona luisterde oprecht naar mijn verhaal en dacht met mij mee hoe ik dit kon bereiken.”

Annemieke is opgeleid in de klassieke Franse keuken en heeft onder andere in bistro’s, clubs en grote restaurants met veel catering gewerkt. “De keuken is een bijzondere plek. Je werkt echt in een flow. Maar langzamerhand zag ik oudere collega’s om mij heen fysiek instorten. De een krijgt last van zijn rug, de ander van zijn knieën. Het is gewoon fysiek een heel zwaar vak. Vorig jaar heb ik mezelf best wel diep in mijn hand gesneden. Dat heeft mij aan het denken gezet. Wil ik dit vak nog? Ik wil op tijd ophouden. Op dat moment wist ik: het is waarschijnlijk nu tijd voor iets anders. Ik moet op zoek naar iets wat op langer termijn bij mij past.”

Programmeren

Ooit had Annemieke een artikel gelezen en bewaard over een opleiding programmeren. “Wat mij raakte in het artikel is dat je als programmeur iets van jezelf inlegt in wat je maakt. Dat was de trigger waar ik op aansloeg. Programmeren is eigenlijk voor iedereen, want juist in deze tijd is alles geprogrammeerd. Je koelkast, je magnetron en je telefoon zijn allemaal geprogrammeerd. Alleen is het wel geprogrammeerd door een bepaald type mens: mannen van boven de 30 jaar. Ik vind het belangrijk dat het hele programmeren veel diverser wordt en veel meer verschillende mensen in de IT iets toevoegen. Juist omdat alles geprogrammeerd is. Het is alsof een kwartje viel dat dit is wat nu bij mij past. Dit gaat het worden.”

Toen Annemieke eenmaal wist dat ze wilde programmeren, ging ze naar allerlei opendagen van programmeer opleidingen en kwam ze via het UWV in contact met Midden-Utrecht Werkt Door. “Mijn loopbaancoach Ilona begreep precies waarom ik dit wilde. Zo reageerde niet iedereen. Mensen om me heen reageerde sceptisch als ik zei dat ik de ict in wilde. Dan vonden ze dat ik te oud ben of ze vinden het gek dat je compleet iets anders wilt gaan doen. Maar Ilona luisterde zonder oordeel naar mijn verhaal. Ze keek niet naar de beperkingen, maar altijd naar de mogelijkheden. Ze heeft kennis over de markt van omscholing en schakelde gelijk de juiste mensen in.”

Scholingstraject

Via een oriëntatietraject leerde Annemieke eerste alle facetten van het ICT: cyber security, data analist en programmeren. “De bedoeling is dat je aan het eind van dat scholingstraject weet wat voor opleiding je wil gaan doen en wat jouw pad gaat worden in de ICT.” Zo kwam Annemieke uit bij de opleiding die zij sinds begin september volgt. “Dat heet web engineer. De opleiding duurt een half jaar waarbij ik drie dagen naar school ga. Na dit halfjaar hoop ik op een leuke baan als programmeur. Maar dat moet goedkomen, want in de ICT is er genoeg werk!”